Er is veel veranderd in de afgelopen 40 jaar. Net als je denkt dat de grens zo onderhand wel bereikt is, doet de crossevolutie ineens weer een stapje vooruit.

Harder, hoger en verder. Waar mannen van staal vroeger in een leren crossbroek en een shirtje de weilanden onveilig maakten zijn de crossoutfits van de hedendaagse crosshelden bijna robotwaardig.

Het is nodig. De snelheden liggen hoog, evenals de schansen. Een triple is al niet bijzonder meer en tafels van 40 meter lang zijn ook al gesignaleerd.

De groei in de sport is ook erg doorgedrongen in crosskleding, crosshelmen en schoeisel. Preventief is er al heel veel te beschermen. Gewrichten en bottenwerk worden zonder de remming van hinderlijke irritatie ingepakt in de meest uiteenlopende kleuren en modellen.

Het kost wat meer, ook in tijd, maar dat is het allemaal meer dan waard. Je hebt tenslotte maar één lichaam en gezondheid is van levensbelang.

Crossen is een prachtige sport. Misschien wel het mooiste, maar niets is vanzelfsprekend. Zorg goed voor jezelf. Loop mee vooraan, want spijt komt altijd achteraf…